Op 13 december vond in Westerbork een provinciale nascholingsavond plaats. De diergeneeskunde is een innovatieve branche; in nieuwe inzichten, geneesmiddelen en technieken zijn we buitengewoon geïnteresseerd. Daarom werden de paraveterinairen en dierenartsen van alle deelnemende praktijken van het verbond uitgenodigd voor nascholing.

Hoofd apotheker Freek Helsper legde uit hoe de veiligheid van diergeneesmiddelen bewaakt wordt. Onbedoelde verschijnselen voor een dier maar ook voor de omgeving komen in hele kleine aantallen soms voor. Het is goed om te weten dat de praktijken van het verbond dit registreren en melden bij de fabrikant om bijsluiters zo compleet mogelijk te maken. Alle informatie wordt 5 jaar zorgvuldig bewaard.

Hans Nieuwendijk van de specialistenkliniek De Tweede Lijn gaf een update aan de dierenartsen over dieren in coma brengen voor een operatie. Goed onderzoek vooraf aan de operatie, een ervaren operatie team, een comfortabele narcose en professionele apparatuur maken de operatie zo veilig mogelijk.

Anna Luiben trainde de para veterinairen omgaan met emoties, immers als je dier ziek is, ben je zelf ook van slag. Hoe stel je de dieren en de eigenaar op hun gemak, hoe maak je het leuk voor een dier, welke vragen stel je voor het beste advies aan de balie.

Met gemiddeld 5 aanwezige medewerkers per dierenkliniek was de opkomst erg goed, we zijn dan ook trots op deskundigheid die alle verbond leden nastreven.

Naast deze voor Nederland unieke provinciale nascholingsavond zijn er meerdere intervisie groepen in de provincie opgestart waar groepen dierenartsen met elkaar regelmatig kennis en kunde met elkaar delen.