Waarom houden jullie dossiers bij over dieren?


In onze digitale dossiers staat medische informatie over dieren die belangrijk kan zijn om ze in de toekomst beter te kunnen helpen.

Welke dieren krijgen een dossier?

Voor ieder dier dat bij ons op het spreekuur komt, maken wij digitaal een medisch dossier aan.

Wat staat er allemaal in medische dierendossiers?

Allereerst de naam, het gewicht, de diersoort, eventueel het ras, de geboortedatum, het adres, of het gechipt of geoormerkt is en of het een mannelijk of vrouwelijk dier is. Verder houden we bij waartegen en wanneer het dier is ingeënt, welke medicijnen het gebruikt of heeft gehad en of het geopereerd is (bij ongelukken, ziektes maar ook andere operaties zoals castraties en sterilisaties).

Hoe kan dossier-informatie dieren helpen?

Dossier-informatie kan op allerlei manieren relevant zijn. Sommige medicijnen mogen bijvoorbeeld niet tegelijkertijd gebruikt worden. Dan is het handig om precies te weten wat een dier slikt. En als een dier ziek wordt, is het goed om te weten welke inentingen het heeft gehad. Als een dier geopereerd moet worden, kan het van groot belang zijn om te weten of het bijvoorbeeld allergisch reageert op bepaalde narcosemiddelen. Voor het stellen van een diagnose kan het ook belangrijk zijn om bijvoorbeeld bij te houden wanneer een bepaalde klacht terugkeert. Dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van hooikoorts en is het beter om volgend jaar preventief te behandelen. Dossier-informatie kan ook relevant zijn om te weten te komen wat een doseringsverschil in de medicatie voor effect heeft (denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid insuline bij suikerziekte).

De ervaring leert dat niet iedereen een kei is in het onthouden van ingewikkelde medicijnnamen. Dan is het fijn om te weten dat er een professioneel, medisch dossier van je dier wordt bijgehouden. Daarnaast kan het zo zijn dat de spreekuren door verschillende dierenartsen worden gedaan (vanwege een spoedgeval of ziekte bijvoorbeeld). Ook dan is een dossier voor de dienstdoende dierenarts van belang omdat daarin alle relevante informatie over je dier terug te vinden is. Dat geldt uiteraard ook bij doorverwijzing naar een specialist.