Waarom houdt jullie samenwerking jullie tarieven betaalbaar?
We werken als zelfstandige praktijken met elkaar samen. Daarom is het niet nodig dat iedere dierenarts van ons verbond zich, naast de opleiding tot dierenarts, ook nog op alle mogelijke terreinen laat bijscholen. En omdat we naar elkaar kunnen doorverwijzen, is het ook niet nodig dat iedere praktijk alle specialistische en dure apparatuur aanschaft. Hierdoor besparen we op onze uitgaven en dat merk je in onze tarieven.
Waarom zijn echte dierenartsen duurder?
Alle waar naar zijn geld. Als je jouw dier naar ons spreekuur brengt, wordt het onderzocht en behandeld door een gediplomeerde en ervaren dierenarts die zich persoonlijk betrokken voelt bij de gezondheid van jouw dier en er daarom ook de tijd voor neemt. Daarnaast hebben dierenartsen vooral de náám duur te zijn. Als je goed kijkt naar het aantal euro’s dat je uiteindelijk betaalt, dan blijkt vaak dat het daadwerkelijke verschil met bijvoorbeeld allerlei ketens heel klein is. Vooral als je je realiseert waar je voor betaalt. Wij bieden veel extra service en voorzieningen waar wijzelf ook kosten voor maken. Denk aan de juiste technische apparatuur, onze altijd bereikbare spoedhulp en -opvangmogelijkheden, innovatie, het uitgebreide medische dossier van je dier en een professioneel en op elkaar ingewerkt (operatie)team. Wel is het zo dat veel ketens af en toe stunten met acties (die soms geen acties blijken te zijn). Maar ook als je werkelijk voordeliger uit bent, is het goed om je vooraf te beseffen wat je nu precies krijgt voor je geld. Dit geldt bijvoorbeeld voor inentingen en vaccinaties.
Houden jullie wel eens inentingsacties tegen gereduceerde prijzen?
Om meerdere redenen houden we geen ‘goedkope inentingsacties’. Sommige dierenzorg-aanbieders (vooral ketens) doen dit wel, maar dan zijn de inentingen of vaccinaties vooral zo voordelig omdat in korte tijd veel dieren worden geïnjecteerd. Wij vinden het echter belangrijk als ervaren dierenartsen even rustig de tijd voor je dier te nemen. We benaderen het vriendelijk, vaccineren het vakkundig en vinden het vanzelfsprekend om tijdens de inenting je dier goed te onderzoeken. We kijken dan of het nog gezond is en hoe we het gezond kunnen houden. Vaccinaties en inentingen vallen immers onder preventie en dat nemen wij serieus.
Bovendien is haastig vaccineren geen goede zaak omdat het maatwerk is; wat voor het ene dier noodzakelijk is, hoeft dat niet voor het andere dier te zijn. Tot slot maken wij van het consult een verslag in het medische dossier van je dier. Niet iedere aanbieder van vaccinaties houdt dossiers bij (vaak wel om gericht te kunnen adverteren). Het aanmaken, beveiligen en inzichtelijk maken van medische dossiers kost nu eenmaal tijd en geld.
Zijn de kosten voor de dierenarts verder te beperken?
Ja, dat is goed mogelijk door een verzekering voor je dier af te sluiten. Om die reden is in Groot-Brittannië bijvoorbeeld meer dan de helft van de dieren verzekerd. In ons land nog geen 5 procent.