Hoe vergemakkelijk ik het dierenartsbezoek?

Vraag

Mijn kater vindt het vreselijk om in het mandje naar de dierenarts te gaan. Hij protesteert luidkeels en ik vind hem dan eigenlijk heel zielig. Hoe kan ik hem kalmeren?

 

Antwoord

Katten zijn bijzondere huisdieren. Ze leven in een wereld van geuren en raken snel gestrest. Gezondheidsklachten bij katten komen vaak voort uit gedragsproblemen. Er is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat ze van stress blaasontsteking kunnen krijgen. Als een kat bijvoorbeeld ziek is, zou het dier daarom niet alleen een dieet of medicijnen kunnen krijgen, maar ook een geurverstuiver met feromonen om het gelukkiger te maken. Dit is dus een legitieme vraag.

Veel van onze praktijken hebben ‘kattenspreekuren’. Er zitten dan bijvoorbeeld geen honden in de wachtkamer en er is dan een geurverstuiver in het stopcontact gestoken waardoor de poezen en katers rustiger worden. Je kunt altijd vragen of en wanneer onze leden deze spreekuren houden en dan een afspraak maken.

 

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig kun je zelf vooraf ook veel doen om jouw kat op een meer ontspannen manier naar het spreekuur te krijgen:

  • Kies uit het ruime aanbod voor een katvriendelijk reismandje. Dit is een mandje waar je kat gemakkelijk ingezet en uitgehaald kan worden. De reismandjes die aan de bovenkant geopend kunnen worden, zijn vaak het meest praktisch; katten laten zich hier vaak gemakkelijker in zetten. Het gebruik van rieten manden raden wij af, katten zijn hier vaak moeilijk uit te halen en deze manden zijn slecht schoon te maken.
  • Laat je kat vooraf wennen aan het reismandje. Hiermee voorkom je dat het vervoeren van je kat een strijd wordt. Zet het reismandje ruim voor het dierenartsbezoek in huis. Maak het aantrekkelijk door er een kleed in te leggen dat vertrouwd ruikt. Ook kun je de kat in de mand voeren of wat lekkers geven. Als je de mand thuis zonder bovenkant neerzet, zal het een echt mandje voor de kat zijn.
  • Zoals gezegd: katten vinden het fijn om hun eigen, vertrouwde geur om zich heen te hebben. Neem daarom een kleedje mee naar onze praktijk waarop het onderzoek kan plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld het kleedje zijn dat al bij je thuis in het mandje lag om je kat eraan te laten wennen.
  • Wij raden aan om tijdens het vervoer een handdoek over het gehele reismandje te leggen. Zo beperk je de prikkels voor je kat.

 

Onze assistenten weten doorgaans veel af van kattengedrag. Zij staan je graag te woord.