Welk anti-vlooienmiddel is het beste voor mijn hond?
Vraag
Iedere maand geef ik mijn hond een anti-vlooienpipet, maar zodra ik ermee stop, komen de vlooien meteen weer terug. Hoe kan mijn hond steeds opnieuw besmet raken? Is het soms beter om een band of pillen te gebruiken?
Antwoord
Als de vlooien meteen weer terugkomen zodra je met de behandeling stopt, zijn ze waarschijnlijk nooit helemaal weggeweest. Daarom is preventief beschermen van uw hond belangrijk! Waarom dat zo is, begrijp je als je weet hoe vlooien zich voortplanten. Gebruik daarom een goedwerkend middel en laat u goed informeren door een van onze assistentes.
De voortplantingscyclus van vlooien
Eigenlijk zijn de vlooien in de vacht van huisdieren het topje van de ijsberg. Het grootste deel van de besmetting vindt namelijk niet plaats op de hond (of kat), maar in huis. Als een huisdier besmet wordt met vlooien, dan vallen de larven van de vlooien op de grond. Deze larven kunnen wel zes maanden in de omgeving van een hond of kat blijven doorleven. In de vacht van een huisdier drinken de vlooien de hele dag van diens bloed. Dit bloed poepen de vlooien heel snel weer uit. Deze ‘stolsels’ vallen op de grond waar het huisdier loopt en worden gegeten door de larven die daar leven. Daarom is het voor de vlooien-bestrijding belangrijk om je huishouden vlo vrij te krijgen. Stofzuigen, dweilen en/of verder schoonmaken zijn daarvoor belangrijk, maar niet altijd afdoende. Daarnaast is een goed anti-vlooienmiddel noodzakelijk en dit moet voortdurend werkzaam zijn, voor een periode van minimaal een half jaar. Als dit niet gebeurt, springen de larven op de grond die een paar keer verpopt zijn, weer op je hond of kat en blijven daar leven, zodra de pipet, band of pillen zijn uitgewerkt. En dan begint alles weer van voren af aan.
Het belang van goede middelen
De larven van vlooien op de grond in huis kunnen een half jaar blijven leven. Daarom is het van belang om de vlooien-bestrijding ruim een half jaar vol te houden. Anders doorbreek je de cyclus niet en kom je er niet meer vanaf. Daarnaast is het van belang om een goed bestrijdingsmiddel te gebruiken en de werkingstijd in de gaten te houden. Veel middelen doden de vlooien wel, maar werken niet lang genoeg of minder lang dan op de verpakking staat. Soms staat op de verpakking dat je je dier iedere maand een pipet moet geven, maar dan staat er niet bij hoe lang het middel werkt. Als dat slechts twee of drie weken is, kom je niet meer van de vlooien af en blijf je maar pipetten kopen. Dan kun je bijvoorbeeld denken dat je dier steeds opnieuw besmet wordt, terwijl de vlooien(larven) in je eigen huis de boosdoeners zijn en de besmetting feitelijk nooit afdoende is bestreden.
Bij de praktijken van het Dierenartsenverbond zijn anti-vlooienmiddelen te koop waarvan zowel de veiligheid als de werkzaamheid goed zijn aangetoond. Dat kunnen bijvoorbeeld banden, pipetten en pillen zijn.