Hoe denken jullie over preventie?


Het vroegtijdig opsporen van (ernstige) ziektes en infecties zien wij als een van onze hoofdtaken. Bovendien geldt bijna altijd: hoe sneller we een ziekte of infecties op het spoor zijn, des te groter is de genezingskans. Daarom zullen we als je bij ons komt, ook bij jouw dier aan ziektepreventie doen.

Waaruit bestaat jullie ziektepreventie?

Onze preventie komt neer op vijf pijlers:

  • het jaarlijkse, preventieve onderzoek
  • de vaccinaties op maat
  • de voeding
  • ontworming
  • vlooien- en tekenbestrijding

Wat houdt het jaarlijkse, preventieve consult precies in?

Tijdens de jaarlijkse check-up onderzoeken we je dier op veel voorkomende ziektes, we wegen het om te zien of het normaal groeit en niet vermagert door parasieten bijvoorbeeld. Tijdens het consult vragen we gericht hoe het met je dier gaat, omdat dieren zelf immers geen praatje over hun gezondheid met ons kunnen maken. Soms blijkt dan dat pijnsignalen niet goed worden opgepikt. Mensen wijten bepaalde symptomen dan bijvoorbeeld aan ouderdom, terwijl hun dier een ziekte of kwaal heeft, zoals artrose of gebitsproblemen. Daarom nemen we de tijd voor jullie en willen we jouw dier ook zélf zien; we laten dit niet over aan assistenten of paraveterinaire medewerkers.

Verder verstrekken we tijdens het consult informatie over parasietenbestrijding, de juiste voeding, diergezondheid en -verzorging. Van dit onderzoek en ook van alle andere consulten doen wij verslag in het medische dossier dat we van je dier opbouwen. Als we weten hoe de gezondheid van je dier in het verleden was, kan ons dat in de toekomst namelijk helpen je dier gezond te houden.

Doet iedere aanbieder van producten en diensten voor dieren aan preventie?

Nee, niet iedere aanbieder van bijvoorbeeld diermedicijnen, -producten en ingrepen (zoals vaccinaties, castraties en sterilisaties) investeert in preventie. Over het algemeen staat daar de verkoop centraal en niet jouw dier. Als een bepaald product bijvoorbeeld eigenlijk niet nodig is, is het maar de vraag of je dat te horen krijgt. Meestal is er bovendien geen tijd voor preventie en vaak zijn de medewerkers die je te woord staan onvoldoende opgeleid en/of missen ze ervaring. Dit kan het geval zijn bij zaken (vooral ketens) die stunten met goedkope inentingsacties bijvoorbeeld. Deze zijn voordelig omdat dierenartsen (die vaak geen eigen baas zijn) in korte tijd veel dieren injecteren. Dan is er uiteraard geen tijd voor preventie.