Wat is het nut van diervaccinaties en -inentingen?
Vaccinaties en inentingen beschermen je dier (en soms jou ook) tegen gevaarlijke infectieziekten. Dit kunnen niet te behandelen en dus dodelijke ziektes zijn. Dit laatste geldt bijvoorbeeld voor het parvo-virus, dat honden doodt. Voor poezen en katers is dat de kattenziekte.
Wat is een vaccinatie eigenlijk?
Het vaccineren of inenten is het preventief besmetten van je dier met een verzwakte virusvariant. Dit gebeurt meestal met een injectie of met een druppel in de neus. De preventieve besmetting zorgt ervoor dat de natuurlijke afweer van je dier antistoffen tegen de ziekte aanmaakt. Hierdoor is jouw dier beschermd zodra het met de ziekte in aanraking komt.
Maakt het uit waar ik mijn dier laat vaccineren of inenten?
Ja, maar dan hebben we het niet eens zozeer over de kwaliteit van het vaccin (de stoffen waarmee gevaccineerd en ingeënt wordt). Bij ons maakt de vaccinatie deel uit van de jaarlijkse, preventieve controle die minstens even belangrijk is. Een ander verschil is dat wij op maat vaccineren; we bekijken per dier wat er nodig is. Een ander verschil is de nazorg bij eventuele inentingsreacties. Als je jouw dier bij ons laat vaccineren, is het prettig te weten dat wij altijd spoedhulp bieden. Tot slot maken wij van het jaarlijkse consult een verslag in het digitale, medische dossier van je dier. Hierin staat duidelijk hoe het met je dier gaat en welke inentingen het eventueel heeft gekregen. Niet iedere aanbieder van goedkope vaccinaties houdt medische dossiers bij, meestal wordt de inenting alleen bijgeschreven in het vaccinatieboekje of dierenpaspoort.
Waarom is vaccineren maatwerk?
Wat voor het ene dier een noodzakelijke vaccinatie is, hoeft dat niet voor een ander dier te zijn. Sommige inentingen beschermen je dier jarenlang tegen een bepaalde ziekte, andere zijn ieder jaar nodig. Voor een groep specifieke inentingen kunnen we eerst bloedonderzoek doen om te bepalen hoeveel antilichamen er in het bloed zitten. Het komt voor dat een waarde dusdanig hoog is, dat die bepaalde inenting drie jaar lang overgeslagen kan worden. Deze werkwijze kan ook de kans verkleinen op allergische reacties. Bij de goedkope inentingsacties die sommige dierenzorgaanbieders (vooral ketens) houden, gaat het er anders aan toe. Deze zijn voordelig omdat meestal minder ervaren dierenartsen in korte tijd veel dieren injecteren met hetzelfde vaccin.
Waarom onderzoeken jullie mijn dier preventief als ik het laat inenten?
Het jaarlijkse preventieve consult is een belangrijk onderdeel van het vroegtijdig opsporen van ernstige ziektes. In tegenstelling tot mensen kunnen dieren niet goed duidelijk maken hoe het met hun gezondheid gaat omdat ze onze taal niet spreken. Daarom stellen we jou dan ook gerichte vragen over je dier en nemen we de tijd om je dier rustig en goed te onderzoeken. Het wegen, dat onderdeel van het onderzoek uitmaakt, heeft ook een functie. Zo kan een gewichtsafname bijvoorbeeld wijzen op een ziekte of parasieten.
Welke dierziektes zijn gevaarlijk voor mensen?
Alle dierziektes kunnen in principe evolueren en gevaarlijk worden voor de mens, maar daar is op dit moment in Nederland geen sprake van. Hondsdolheid (ook wel rabiës genaamd) is wel een zeer gevaarlijke ziekte voor zowel mens als dier. De ziekte is goed te voorkomen door vaccinatie. Als dit niet is gebeurd en een patiënt eenmaal de eerste symptomen vertoont, volgt bijna altijd de dood. Hondsdolheid wordt niet alleen door geïnfecteerde honden overgebracht, maar ook door katten, vossen, vleermuizen, apen, wasberen en stinkdieren. De verspreiding van het rabiësvirus gebeurt meestal via een beet van een besmet dier omdat het virus zich in het speeksel bevindt.
Komt hondsdolheid in Nederland voor?
Besmetting in Nederland van mensen door dieren met hondsdolheid komt sinds 1962 niet meer voor. Nederlanders worden soms nog wel besmet door dierbeten in het buitenland. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2013. Vooral in Azië en Afrika, maar ook in Oost-Europa en Amerika komt hondsdolheid voor. Hondsdolheid kan ons land ook binnenkomen omdat iemand een besmet dier uit het buitenland meeneemt. Dit gebeurde in 2012 met een Afrikaans hondje dat via Spanje naar Nederland kwam. In Nederland kunnen vleermuizen besmet zijn.
Hoe staan jullie tegenover mensen die hun dier bewust niet laten inenten?
Wij hebben daar begrip voor. Aan de andere kant is het wel zo dat bepaalde dierziektes, zoals de kattenziekte, de kop kunnen opsteken als er in verhouding meer dieren niet worden ingeënt. Het is kortom belangrijk om hier samen een goede balans in te vinden. Klanten met vragen over dit onderwerp informeren wij graag verder.